Ser żółty - kalorie różnych rodzajów - Gouda, Królewski Ementaler i inne
Żółty ser to kaloryczna, lubiana przez wiele osób przekąska. Jeżeli lubisz położyć na swoją kanapkę plasterek żółtego sera, koniecznie sprawdź jak zwiększasz kaloryczność kanapki. Poniższa tabela pozwoli Ci sprawdzić ile kalorii ma żółty ser w 100 gramach produktu oraz w plasterku.
Ser żółty

Ile kalorii ma ser Gouda (kcal)

Ser Gouda ma około  350 kcal w 100 gramach.

Plaster sera Gouda ważący 20 gramów ma około 70 kcal.

Plaster sera mierzwionego ważący 10 gramów ma około 35 kcal.

Ser Gouda to jeden z najpopularniejszych serów na świecie, stanowiący od 50 do 60% światowej konsumpcji serów. Ser ten znany jest ze swojego bogatego, niepowtarzalnego smaku i gładkiej konsystencji. Gouda wytwarzana jest zwykle z pasteryzowanego mleka krowiego, chociaż niektóre odmiany rzemieślnicze wykorzystują mleko owcze lub kozie.

Ile kalorii ma ser Królewski (kcal)

Ser Królewski ma około 347 kcal w 100 gramach.

Królewski to ser żółty z wyraźnie widocznymi dziurami. Jego walory smakowe doceniają zarówno koneserzy jak i miłośnicy żółtych serów. Jego smak można określić jako głęboki i żywy z orzechową nutą i morelą w tle. Ser Królewski świetnie sprawdza się w plastrach na kanapkach, ale również dobrze komponuje się z gruszką, melonem i kieliszkiem wytrawnego wina.

Ile kalorii ma ser Ementaler (kcal)

Ementaler ma około 339 kcal w 100 gramach.

Ementaler to żółty ser rozpoznawany po dużych dziurach wielkości wiśni. Jego słodki smak wchodzi w nuty dojrzałych owoców i orzechów laskowych. Emmentaler jest bardzo uniwersalnym serem w kuchni i można go wykorzystać na zimno, jak i roztopiony na ciepło.

Ile kalorii ma ser Morski (kcal)

Ser Morski ma około 321 kcal w 100 gramach.

Ser Morski to jeden z najpopularniejszych serów w Polsce. Charakteryzuje się łagodnym, lekko orzechowym smakiem, a jego miąższ jest elastyczny i miękki. Ze względu na szybkość topnienia, ser ten świetnie nadaje się do zapiekanek. Często pojawia się także na deskach serów w towarzystwie innych gatunków. 

Ile kalorii ma ser Parmezan (kcal)

Ser Parmezan ma około 431 kcal w 100 gramach.

Parmezan uważany jest za króla serów. Oryginalny Parmigiano-Reggiano jest ostry, intensywny i pełny w smaku. W początkowym etapie konsystencja jest jędrna, z czasem staje się ziarnista. Sekret wspaniałego smaku parmezanu tkwi w czasie jego dojrzewania, który trwa co najmniej 12 miesięcy. Parmezan świetnie współgra z orzechami włoskimi, pikantnymi gruszkami oraz szampanem lub winem musującym

Ile kalorii ma ser Pecorino Romano (kcal)

Ser Pecorino Romano ma około 400 kcal w 100 gramach.

Pecorino Romano jest podstawą kuchni włoskiej. Mleko, z którego jest produkowany pochodzi od owiec, specjalnie hodowanych na równinach Lacjum. Ser ten ma ostry smak, który z wiekiem sera staje się coraz mocniejszy. 

Ile kalorii ma ser Gruyere (kcal)

Ser Gruyère ma około 413 kcal w 100 gramach.

Gruyère to ser szwajcarski wytwarzany z pełnego mleka krowiego, peklowany przez sześć miesięcy lub dłużej. Gruyère można jest w plastrach, ale najlepiej sprawdza się jako ser topiony do wykorzystania w fondue. Jest również używany do produkcji croque monsieur, czyli klasycznej francuskiej kanapki z serem z grilla. Gruyère dobrze komponuje się z dżemem jagodowym, pokrojoną gruszką lub winogronami.

Ile kalorii ma ser Cheddar (kcal)

Ser Cheddar ma około 402 kcal w 100 gramach.

Cheddar to jasno żółty ser  łagodnym smaku, wytwarzany z mleka krowiego. Charakteryzuje się bogatymi nutami orzechów laskowych i masła, często kończącymi się ostrym finiszem. Cheddar to ser, który idealnie prezentuje się na desce serów. Najlepiej podawać go z czerwonym wytrawnym winem w kompozycji z pikantną gruszką i prażonymi orzechami. 

Ile kalorii ma ser Radamer (kcal)

Ser Radamer ma około 339 kcal w 100 gramach.

Radamer to pierwszy polski żółty ser z dziurami. Ser ma słodki, lekko orzechowy smak. Jest to ser o miękkiej konsystencji, umiarkowanie intensywnej barwie i dużych, owalnych dziurach wielkości czereśni.

Ile kalorii ma ser Edamer (kcal)

Ser Edamer ma około 356 kcal w 100 gramach.

Edam to ser o bladożółtym kolorze. Na wczesnym etapie jego smak jest łagodny, słony i orzechowy. Dobrze komponuje się wtedy z brzoskwiniami, morelami czy wiśniami. Wraz z wiekiem, Edam staje się ostrzejszy i wtedy bardziej pasuje do takich owoców jak gruszki i jabłka. Ser ten ma stosunkowo niską zawartość tłuszczu w porównaniu do innych żółtych serów.

Ile kalorii ma żółty ser Salami (kcal)

Ser Salami ma około 354 kcal w 100 gramach.

Ser Salami swoją nazwę zawdzięcza okrągłym plastrom i charakterystycznym dziurkom, które razem mogą kojarzyć się z tradycyjnym salami. Smak i zapach sera Salami określany jest jako delikatny z mlecznymi nutami. Dzięki temu, uwielbiają go przede wszystkim dzieci, ale ma wielu wielbicieli również u dorosłych osób.

Ile kalorii ma żółty ser Tylżycki (kcal)

Ser tylżycki ma około 339 kcal w 100 gramach.

Ser Tylżycki ma maślany żółty kolor, a jego konsystencja jest sprężysta i elastyczna. Smak jest delikatny, z wyczuwalną pikantną nutą. Ser Tylżycki sprawdzi się dobrze zarówno w sałatce jak i roztopiony w burgerach lub na pieczonych ziemniakach. Smak sera Tyżyckiego często wzbogacany jest kminkiem i ziarnami pieprzu.

Ile kalorii ma ser Podlaski (kcal)

Ser podlaski ma około 347 kcal w 100 gramach.

Ser podlaski to nazwa chroniona sera, który produkowany jest na Podlasiu od 1968 roku. Sposób i technologia produkcji oraz walory wytwarzanego dziś produktu nie różnią się niczym od walorów sera podlaskiego produkowanego 37 lat temu. Ser podlaski ma lekko żółtą barwę, a jego smak można określić jako delikatny, łagodny, lekko kwaśny. W przypadku nieco starszych serów pojawia się ostrzejsza nuta.

Ile kalorii ma ser Zamojski (kcal)

Ser zamojski ma około 355 kcal w 100 gramach.

Receptura sera zamojskiego powstała w zakładach mleczarskich w Zamościu, jednak ze względu na znakomity smak, szybko zaczął być wytwarzany w wielu miastach i obecnie sprzedawany jest w całej Polsce. Wielbicie sera zamojskiego cenią go za łagodny i wytrawny smak. Ser ten jest bardzo uniwersalny w użyciu, sprawdza się świetnie zarówno na kanapkach, jak i zapiekankach czy na desce serów.

Podobne porady