Ile kalorii ma czekolada - mleczna, gorzka, biała?
Ile kalorii ma czekolada? Czy kiedykolwiek zadałeś sobie to pytanie podczas odłamywania kolejnej kostki? Prawdopodobnie tak, jeśli tutaj trafiłeś :) W tym artykule znajdziesz kaloryczność najpopularniejszych czekolad dostępnych w sklepach.
Opublikowano: 17.10.2022
Czekolada

Spis treści

  1. Podobne porady
Podobne porady

Ile kalorii ma czekolada? Czy kiedykolwiek zadałeś sobie to pytanie podczas odłamywania kolejnej kostki? Prawdopodobnie tak, jeśli tutaj trafiłeś :) W tym artykule znajdziesz kaloryczność najpopularniejszych czekolad dostępnych w sklepach.

Czekolada ma średnio 530 kcal. Kaloryczność czekolady zależy przede wszystkim od ilości tłuszuszczów (m.in. tych naturalnie występujących w ziarnach kakaowca). Im więcej masła kakaowego w czekoladzie, tym czekolada ma więcej kalorii. Na kaloryczność czekolady wpływ mają także dodatki, takie jak orzechy, bakalie czy karmel.

Wszystkie rodzaje czekolady mają wysoką gęstość kaloryczną i należy je spożywać z umiarem. Jeżeli monitorujesz swoją wagę oraz pilnujesz tego co jesz, nie odmawiaj sobie od czasu do czasu czekoladowej uczty. Ciesz się czekoladą z umiarem. Wiedza ile kalorii ma czekolada, pozwoli Ci odpowiednio wkomponować ten produkt do swojej diety.



Ile kalorii ma czekolada mleczna

Czekolada mleczna to klasyka, którą wszyscy znamy i kochamy od dzieciństwa. Dzięki jasnobrązowej barwie, kremowej konsystencji i słodkiemu smakowi czekolada mleczna jest powszechnie uważana za najpopularniejszy rodzaj czekolady. Czekolada mleczna ma słodszy smak i delikatniejszą konsystencję niż ciemna czekolada, ale nie jest tak słodka i miękka jak biała czekolada.

Czekolada mleczna ma około 530 kcal w 100 gramach (30 kcal w kostce). Skład czekolady mlecznej to głównie cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy oraz oczywiście duża ilość mleka. Niektórzy producenci dodają do swoich produktów m.in. orzechy, karmel, owocowe kremy, ale dodatki te wpływają znacząco na kaloryczność czekolady mlecznej.



Ile kalorii ma czekolada gorzka

Gorzka czekolada jest drugim najpopularniejszym rodzajem czekolady. Czasami nazywana jest czekoladą ciemną. Jest zauważalnie mniej słodka niż czekolada mleczna. W ostatnich latach popularność ciemnej czekolady wzrosła dzięki wielu publikacjom na temat korzyści zdrowotnych. Brak nabiału i mniej cukru sprawia, że ​​gorzka czekolada jest twardsza niż jej mleczny lub biały odpowiednik. Czekolada ta doskonale nadaje się do pieczenia, gdy przepis wymaga bogatego, czekoladowego smaku. Jej smak może znacząco różnić w zależności od zawartości kakao.

Czekolada gorzka 60% ma 516 kcal w 100 gramach (31 kcal w kostce), czekolada gorzka 99% ma 590 kcal w 100 gramach (35 kcal w kostce). Czekolada gorzka produkowana jest z miazgi kakaowej, cukru, kakao, tłuszczu kakaowego, masy kakaowej. Kaloryczność gorzkiej czekolady zależy przede wszystkim od zawartości masy kakaowej.



Ile kalorii ma czekolada biała

Białą czekoladę łatwo rozpoznać ze względu na jej kremowy kolor i waniliowy aromat. Smak białej czekolady można określić jako słodki, z nutami słodzonego skondensowanego mleka i wanilii. Dobrej jakości biała czekolada ma bogatą, miękką i kremową konsystencję. 

Biała czekolada ma z reguły 560 kcal w 100 gramach (35 kcal w kostce). W białej czekoladzie nie znajdziemy masy kakaowej. Dodaje się do niej natomiast masło kakaowe pozyskane z ziaren kakaowych (chociaż niektórzy producenci zamieniają masło kakaowe na oleje roślinne). W skład białej czekolady wchodzą także cukier, mleko, wanilia i lecytyny. 

Czy biała czekolada to wciąż czekolada? To pytanie zadają często miłośnicy jej ciemniejszych wariantów.  Według dyrektywy UE biała czekolada jest jednym z rodzajów czekolady (pod warunkiem, że zawiera nie mniej niż 20% tłuszczu kakaowego). Dlatego producenci białych czekolad mogą swobodnie nazywać ich produkty czekoladą, a nie np. wyrobem czekoladopodobnym.



Jak ograniczyć kalorie podczas jedzenia czekolady?

Wierz lub nie, ale czekolada może być częścią zdrowej diety. Jeśli więc próbujesz uporządkować swoje nawyki żywieniowe, nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych smakołyków. Po prostu naucz się zarządzać kaloriami w czekoladzie, tak aby utrzymać optymalny bilans kalorii.


1. Nie trzymaj czekolady w widocznym miejscu

Jeżeli chcesz ograniczyć ilość spożywanej czekolady, nie przechowuj jej na wierzchu w domu lub pracy. Łatwo jest zjeść zbyt dużo czekolady, jeśli masz ją stale pod ręką. Trzymaj czekoladę schowaną w szafce lub na wysokiej półce, tak aby nie była cały czas w zasięgu Twojego wzroku. Kiedy nadejdzie Cię ochota na coś słodkiego, weź tyle czekolady ile uważasz za słuszne i ponownie schowaj ją w mało widocznym miejscu.


2. Kup czekoladę bez dodatku tłuszczu

Na rynku dostępne są czekolady, które zawierają znacznie mniej kalorii, niż czekolady od najpopularniejszych marek. Jednym z producentów czekolad bez dodatku cukru i z obniżoną zawartością tłuszczu jest szwajcarska firma Chocolette Confectionary, która w swojej ofercie ma czekoladę marki RED Chocolate. Każda tabliczka RED Chocolate ma aż o połowę kalorii mniej niż tradycyjna czekolada. Czekolady od Chocolette Confectionary słodzone są przy użyciu erytrolu - naturalnego słodzika, zwanego również cukrem melonowym, zawierającego 0 kalorii.


3. Przygotuj domową czekoladę o zmniejszonej liczbie kalorii

Przygotowując czekoladę w domu, masz pełną kontrolę nad tym, z czego została zrobiona. Odpowiednio dobrane składniki oraz zastosowanie właściwych zamienników, sprawi, że Twoja czekolada będzie miała mniej kalorii, niż jej sklepowe odpowiedniki..

Tabela kalorii